Pazartesi, Eylül 27

Ve Korint Kanalı...

Atina'dan sonraki durağımız olan Korfu'ya (Corfu) doğru ilerlerken yolumuza bu daracık geçit geliyor. Gemimiz küçük olduğu için 24.6 metre genişliğindeki kanalı rahatça geçebiliyoruz. Desemde yandan çekilmiş fotoğraflarda olduğu gibi kılı kılına geçtiğimiz belli. Kanalın su derinliği de 8 metre... Bizim geminin de...

Bu kanal tam 117 yıllık. Yunanistan ana karasını Mora yarımadasından ayırarak 700 km. yani yaklaşık 11 saatlik bir zaman dilimi kazanılmış. Yılda 11.000 gemi geçmesine rağmen bakım ve onarım işleri sebebiyle büyümesi gerçekleşemiyormuş. Kanalın büyük gemilerin geçmesine de olanak sağlaması gerekiyormuş.


Yaklaşık 6,3 km. uzunluğundaki kanalı geçmek 2 saati buldu. İstanbul Boğazı'nda olduğu gibi bir klavuz geminin önderliğinde yavaş yavaş yol aldık. Bizim geçmemizi izleyen insanlara el sallaya sallaya eğlendik.


Kanalın üzerinden geçen köprü sayısı tam zaymadığım için 6 - 8 kadardı diyebilirim. Tren yolu da dahil. Bir köprü üzerinde daha çok insan geçmemizi bekliyordu. Bunun sebebi bungee jumping yapmaya gelen kişilerin olduğunu öğrendik. Biz geçtikten sonra atlamaya izinleri varmış.





Gemide, hergün için küçük bilgiler içeren Cruise Journal adında bir gazete odamıza bırakılıyordu. Korint Kanalı için de ufak bir bilgi yeri vardı. Burada "1881 - 1839 yılları arasında inşa edilmiştir" yanlış yazılmış diye bir cümle var. Üstelik bu bilgiyi geçiş sırasında anons ederek tekrar okumaları komikti. İnternette nedir bunun doğrusu diye bakarken wikipedi aracılığıyla doğrusunu " Yapımı 1881 ile 1893 yılları arasıdır" öğrendim. Bu seferde kaç kilometre tasarruf sağladığı durumuna taktım. Her yerde 400 km. yazıyor. İngilizce wikipedi'ya da ise " It saves the 700-kilometre (430 mi) journey around the Peloponnesus" böyle yazıyor diyeyim konuyu kapatayım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder